вторник, 17 юни 2008 г.

Етика под слънцето или под прожекторите ?

Неотдавна Claire Quirq (на голямата снимка) бе спряна от участие в модно ревю в Австралия, поради това, че не бе навършила 16 години, а като се наспи и стане на 16 години, тя ще може да бъде "купувана" и "продавана" свободно от мениджъри и агенции, нищо че ще бъде още тийнейджър. Тя ще порасне като цвете в саксия, за да се превърне в поредната стръв за тийнеджърите, закачена на въдицата на някой от гигантите в модата.

И ако някои големи организации все пак приеха минимална граница от 16 години, други съвсем нехаят. Твърде често сред моделите има деца в неукрепнала възраст, принуждавани да работят със заробващи договори. Очевидно няколкото стотин долара в края на фотосесията са причина да виждаме в тези лица доволни жени, вместо деца, имащи право на детство и по този начин да се затварят очите на обществото. Сред имената на моделите, които са започнали да работят на 15 години или преди това ще видим тези на Carmen Cass, Karolina Kurkova, Adriana Lima, Kate Moss, Stephanie M. Seymour, Alessandra Ambrosio, Caroline Trentini, Diane Heidkrueger, Naomi Campbell, пълния списък е твърде дълъг за да успеем да го публикуваме. Говорейки за детството на Natalia Vodianova, порицаваме семейството за трудното и детство, когато на 11 години е работила на сергия за плодове, за да се издържа и помага на сестра си, инвалид. Но когато става модел на 15 години, тя вече е успяла личност, нищо че с детството отдавна е скъсала. Колко трябва да станат нещастните случаи на заболяване от анорексия, за да се прекъсне тази опасна игра с децата на света.

Нека да направим упражнението за наблюдателност и да определим кое е здравото дете в двете снимки по-долу. Растящото под светлината на прожекторите свободно наето момиче, получаващо трицифрен хонорар или работещото на памука за жълти казахстански пари експлоатирано момиче.



Казахстанското момиче поне не повлича след себе си стотици деца да гладуват. Тя, както и Наталия Водянова работи, за да помогне на семейството си. Представете си сега, другата картина, колко лица неслизащи от бляскавите списания са седнали на първите редове и наблюдават анорексичния модел, без да дават и пет пари за детството или за здравето на момичето и за стотиците, които ще я следват. Израелския фотограф Adi Barkan, участвайки в подбора за израелския супермодел, установява, че сред 12 000 момичета, явили се за конкурса, 35-40% имат признаци на анорексия. Направих едно проучване по страниците на сайтове на агенции за модели. Теглото на някои от тях почва от 30 килограма (!). Колко далеч може да стигнем !!!Разбира се и двата варианта трябва да бъдат отхвърлени от обществото. Защото детството има само една серия, без повторение. Етиката също е една и тя трябва да бъде еднаква за всички, както за тези под лъчите на слънцето, така и за тези под светлината на прожекторите.

Роберт Александрийски

Още по темата
А тук ще намерите споделеното от едно силно момиче Росица. Подбрах историята, която има добро развитие за Росица, за разлика от десетки други деца, кото не са имали нейния шанс.
Ползвани: снимки от интернет и The Age.au и материал от http://www.kissfendi.com/

1 коментар:

Анонимен каза...

Nice brief and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.